Despre perle

Ce sunt perlele?
O perlă este o bijuterie naturală creată de către un organism viu. Atunci când un obiect străin este introdus într-o stridie sau o scoică, aceasta acoperă materia iritantă cu o substanţă numită sidef (nacre), de fapt  acelaşi material din care este construită scoica în sine. În timp, straturi de sidef  se  adaugă rând pe rând, pentru a forma o perlă.  Cu cât mai mult timp obiectul iritant rămâne în scoică, cu atât mai multe straturi de sidef se depun şi (de obicei) cu atât mai frumoasă devine perla.

Perle sunt compuse din straturi concentrice de sidef, aragonit (carbonat de calciu) sub formă cristalină legate împreună de către conchiolin,o substanţă organică proteică complexă secretata epiteliul exterior al moluştei  (mantaua).

Aceste moluşte creează perlele ca rezultat al unui mecanism de apărare, căutând neutralizarea parazitului prin învelire cu sidef.
   Tipuri de perle,  aici.
Perle naturale vs.  Perle de cultură
Perlele cu adevărat naturale sau mai bine zis sălbatice, născute fără intervenţie umană sunt  accidentale şi foarte rare. Perle sălbatice sunt în general mici şi neregulate. Cele mari şi sferice sunt extrem de rare.  Multe sute de stridii sau scoici ar trebui să fie colectate,  deschise şi sacrificate pentru a găsi chiar şi o mică perla sălbatică, motiv pentru care, normal,  acestea au avut de-a lungul istoriei preturi exorbitante.

Marea majoritate a perlelor disponibile astăzi sunt "de cultură", adică perle produse prin introducea artificială a nucleului generator în speciile respective de moluşte, cultivate şi recoltate la fermele de perle. Atât moluştele de apă dulce cât şi cele  de apă sărată sunt cultivate pentru perle, de la diferite specii de midii de apă dulce indigene din lacuri, râuri, iazuri,  pana la stridiile pentru perle de apă sărată din oceane.

O specie de scoică de perle de apă dulce: Margaritifera margaritifera
 

Diferenţa dintre perle naturale (sălbatice) şi cele  de cultură se concentrează asupra faptului dacă perla a fost creată în mod spontan de natură -
 fără intervenţia omului - sau cu ajutor uman. Principul rămâne în esenţă acelaşi: perle sunt formate în interiorul scoicii ca un mecanism de apărare la un potenţial pericol iritant, cum ar fi o bucată de materie solidă, un fir de nisip  în interiorul său, ea îl percepe ca un atac din afară, o rănire a ţesutului manta. În ambele cazuri, molusca în mod natural creează un sac de sidef pentru a izola sursa iritaţiei.
Producţia de perle
Producătorii  de perle  de apă dulce asigură nucleul perlelor prin inserarea de bucăţi mici de manta în scoicile de producţie. Procesul implică  tăierea de ţesuturi de la o manta de scoică donator în bucăţi mici, care sunt apoi inserate în incizii făcute în ţesutul manta de o stridie gazdă de 6 - 12 luni. Pentru că ţesutul manta este mare şi situat pe fiecare parte a cochilieii, fiecare scoică poate suporta mai multe zeci de inserţii. Scoica nucleată este apoi întreţinută şi crescută  într-o fermă de apă dulce pentru 2 - 7 ani înainte de a fi recoltată pentru perle sale.  
Numărul relativ mare de perle de apă dulce produse per scoică determină şi costuri mai reduse pentru perlele de apă dulce de cultură faţă de omoloagele lor de cultură de apă sărată. Cu toate acestea, deoarece ţesutul mantauă este dizolvat în perla-sac, perlele de apă dulce de cultură sunt sidef-solide, spre deosebire de perle de cultură de apă sărată, care sunt, de obicei nucleate cu mărgele artificiale pe care stridia depozitează un strat relativ subţire de sidef. Fără un nucleu artificial, ca  talon pentru ghidarea procesului de creştere, perlele de apă dulce de cultură sunt rareori perfect rotunde. Pentru că ele oferă o diversitate mai mare de culori, forme şi dimensiuni decât orice alt tip de perlă, perle de apă dulce sunt deseori preferate de  designerii de bijuterii fanteziste.
Sideful nu este doar o protecţie naturală a moluştelor ci e chiar o capodoperă a chimiei naturii. Este confecţionat din cristale mici de carbonat de calciu, perfect aliniate cu altele, astfel încât lumina trece de-a lungul axei de la unul  este reflectată şi refractate de celelalte pentru a produce un curcubeu de lumina si culoare. 
Fiecare perla trebuie să fie sortată în funcţie de dimensiunea, forma, culoarea, lustrul sau petele sale. Apoi, e nevoie să fie găurite e şi potrivite pentru înşirare - o sarcină care necesită calificare.
Cum se verifică  perlele?
Perlele de cultură şi imitaţiile de perle se pot distinge de cele naturale prin examinare cu raze X. Perlele de cultură nucleate sunt de cele mai multe ori "pre formatate" deoarece ele tind să urmeze forma nucleului de coajă implantat. Odată ce pre-mărgele formate sunt inserate în stridii, acestea încep să secrete straturi concentrice de sidef în jurul suprafeţei exterioare a implantului, înainte de a fi eliminat după câteva luni sau ani.
Identificare gemologică
Un laborator  bine dotat de testare (de exemplu, SSEF, Guebelin, GIA, AGTA, HIRCO-India) este în măsură să se facă distincţia perle naturale din perle de cultură prin utilizarea de raze X-gemologice, în scopul de a examina centrul unei  perle. Cu raze X este posibil a vedea inele de creştere ale perle, în cazul în care straturile de carbonat de calciu sunt separate de straturi subţiri de conchiolin. O perlă - mărgea de cultură arată un centru solid cu un strat de sidef variabil, în timp ce o perlă naturală prezintă o serie de inele de creştere concentrice. Diferenţierea dintre perle naturale şi perlele de cultură fără nucleu-mărgea poate fi foarte greu făcută fără utilizarea acestei tehnici cu raze X. 
O alta metoda de testare tradiţională  pentru imitaţii este următoarea:  frecaţi uşor suprafaţa perlei de un dinte din faţă. Perlele artificiale sunt complet netede, perfect lucioase, dar cele naturale şi de cultură sunt compuse din trombocite de sidef, care se simt uşor nisipoase.  Reţineţi că şi perlele de cultură sunt tot perle adevărate, aşa că şi acestea dau aceeaşi senzaţie de uşor nisipos.
Imitaţiile
Perlele naturale sau cele de cultură se pot distinge de perlele imitaţie folosind un microscop. Pe de altă parte, perle false sunt de obicei fie prea grele (interiorul este din sticlă) fie prea uşoare (interiorul este din plastic).
Perlele de sticlă
Acestea sunt fabricate din sticlă, în totalitate mecanic şi nu sunt crescute în mod natural precum cele de cultură de apă dulce sau  de apă sărată. Acestea au un aspect complet diferit, ca formă şi luciu.
Cu toate acestea, şi ele pot fi deosebit de frumoase sau strălucitoare, existând şi în această categorie calităţi diferite. Cele mai renumite sunt
 perlele Swarovski
Perlele sintetice sunt cele mai ieftine şi uşor de identificat. Cele care sunt confecţionate din plastic şi acoperite cu un strat subţire şi lucios se pot identifica prin imperfecţiunile de acoperire din jurul găurii perlei.
 
Perlele  Swarowski
Sunt  cunoscute de asemenea sub numele de perle din cristal Swarovski şi sunt o imitaţie de perle de o calitate deosebită care sunt create cu ajutorul unui cristal Swarovski în centru. Folosind cristale în locul mărgelelor din plastic se obţine o  imitaţie realistă, efectul de strălucire şi impresia de perfecţiune  fiind surprinzătoare. Este evidentă diferenţa faţă de imitaţiile ieftine, prin greutate, duritate şi rezistenţă la zgârieturi. Aceste perle sunt oferite la preţuri  rezonabile  şi vin într-o mare varietate de mărimi si culori. 
Deoarece fiecare perlă este creată cu ajutorul unei  mărgele de cristal Swarovski, este uşor să se atingă mărimea şi greutatea perfecta. Odată ce se selectează în mod corespunzător dimensiunea sferei de cristal, aceasta este acoperită cu mai multe straturi de sidef. Baza de cristal de la centru este factorul principal care stabileşte diferenţa dintre aceste imitaţii de perle şi altele. Fiecare perla Swarovski prezintă un aspect mult mai luminos decât alte perle imitaţie.
Perlele simulate  pot prezenta unele dezavantaje. Diverse substanţe din industria cosmetică sau zgârieturile le pot afecta uşor prin pierderea strălucirii sau pot determina deteriorarea stratului  de acoperire. Deoarece perle false sunt uşor de zgâriat, curăţarea lor poate fi o provocare. Perlele Swarovski, pe de altă parte, sunt lavabile şi nu sunt susceptibile de a se deteriora de la parfum sau transpiraţie, fiind şi deosebit de rezistente la zgârieturi. 
Perle Swarovski sunt create în 29 de culori, inclusiv negru, maro, crem,  maro închis,  trandafiriu,  verde închis, verde deschis, verde pulbere, cafeniu şi albastru deschis. Straturile de acoperire care au un aspect metalic sunt deosebit de populare  includ alamă antică, aur luminos, bronz, aur  şi cupru. Nuanţele deschide includ roz pal,  piersică,  alb, mauve şi migdale
Valoarea unei perle naturale
Perlele naturale de calitate sunt pietre preţioase foarte rare. Valoarea reală a unei perle naturale este determinată în acelaşi mod ca pentru alte pietre preţioase. Factorii de evaluare includ dimensiunea, forma, calitatea suprafeţei, luciul.
Perle  naturale singulare sunt vândute adesea ca piese de colecţie, sau instalate ca piese centrale în bijuterii unicat. Există foarte puţine coliere în totalitate din perle naturale, iar acestea se vând de multe ori pentru sute de mii de dolari. (În 1917, bijutierul  Pierre Cartier a achiziţionat pe Fifth Avenue clădirea care este  acum este acum sediul magazinului  New York - Cartier, pentru 100 dolari SUA în numerar şi un colier dublu de  perle naturale evaluate la momentul la un milion de dolari.)
Întreţinere şi păstrare
Perle sunt cel mai frecvent prezentate azi în bijuterii sub formă de mărgele. Aragonit-ul din care este compus sideful perla este un mineral uşor  (3-4 duritate Mhos), cu slabă rezistenţă la abraziune şi  la atac chimic. Perle sunt perfecte pentru coliere, cercei, broşe sau alte bijuterii care sunt în general scutite de uzura la care sunt supuse spre exemplu unele inele sau brăţari în mod inevitabil. Uleiuri naturale ale pielii pot contribui la menţinerea luciului perlelor, în schimb acidul din transpiraţie poate ataca şi decolora sideful, după cum se poate ca şi substanţelor chimice din unele produsele cosmetice să îi fie dăunătoare. La fel si clorul din bazinele de înot. 
Perlele se păstrează separat în caseta dumneavoastră de bijuterii. Mai ales evitaţi depozitarea lor laolaltă cu alte bijuterii din metale sau pietre mai dure. Este indicat a curăţa perlele cu  apă caldă distilată, săpun uşor şi o cârpă moale. Nu se utilizează un ultrasunete sau aparate de curăţare cu abur, se evită contactul cu căldură excesivă, acizi, amoniac si alte substanţe chimice curăţare sau substanţe abrazive.